Pret carburant si benzinarii

PETROM

Statia Nr.6 Targu Lapus, str. L. Rebreanu, nr. 104

SERVICII STATIE

Magazin Da
Spalatorie Nu
Presiune pneuri (Aer) Nu
Aspirator Nu
Cafea / Bauturi Nu
Detalii

Informatii utile

Detalii

Oct 1, 2018

Patrimoniu Unesco - 3 obiective Tara Lapusului


Țara Lăpușului se poate mândri cu 3 obiective, una în fiecare grupă a patrimoniului Mondial Unesco. Sunt comorile noastre de suflet, care trebuie cunoscute și protejate, astfel încât să rămână ca repere pentru generațiile viitoare.
În grupa patrimoniului material se regăsește Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din sat Rogoz. A fost înălţată în anul 1663, pe locul unei biserici arse de tătari la invazia lor din 1661, iar legendele spun că a fost construită din două lemne uriaşe aduse din Dealul Popii. Interiorul bisericii păstrează o frumoasă pictură realizată la 1785, cu scene din Geneză și ciclul Patimilor, în naos, și o captivantă punere în scenă a Raiului și Iadului, în pronaos. Interesantă este și trecerea din pronaosul bisericii în naos, care se face printr-o deschidere joasă, ce te obliga să te apleci
Grupa patrimoniului imaterial s-a îmbogățit cu Badea Pițiș, unul dintre cei zece români declarați „păstrători“ ai tradiţiilor populare ale umanităţii. Rapsodul doineşte de când se ştie şi a fost maestrul cunoscutului solist de muzică populară Grigore Leşe. Stilul arhaic interpretat de ciobanul din Ţara Lăpuşului poartă numele de „horea din grumaz“ sau “horea cu noduri”.

Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț și Groșii Țibleșului sunt incluși din iulie 2017 în grupa patrimoniului natural Unesco. Pădurea seculară este un ecosistem complex care s-a păstrat în forma originară, nederanjată de acțiunile omului. Râși, lupi și urși populează înca aceste areale sălbatice, iar specii pe cale de dispariție ale florei și faunei și-au conservat diversitatea genetică.